Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

PPF Real Estate vrea să investească 120 milioane euro în ţara noastră

Companii /

PPF Real Estate vrea să investească 120 milioane euro în ţara noastră
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    PPF Real Estate intenţionează să investească 120 milioane euro în ţara noastră, după ce a investit o sumă similară în piaţa imobiliară din România, potrivit Mirelei Ciovică, Head of Leasing, PPF Real Estate Romania. Domnia sa ne-a spus, într-un interviu, că PPF Real Estate administrează active de peste două miliarde euro pe pieţele imobiliare din Europa, UK, Rusia şi SUA. Misiunea sa este de a crea valoare investind şi gestionând proprietăţi şi căutând noi oportunităţi de investiţii în sectorul imobiliar. În România, gestionează două clădiri - Crystal Tower şi Metropolis Center -, cu aproape 35.000 mp de închiriat, împreună. Pentru anul în curs, este estimată o creştere de circa 20% a cifrei de afaceri realizată de PPF Real Estate, faţă de cea din 2020.

    (Interviu cu Mirela Ciovică, Head of Leasing, PPF Real Estate Romania)

    Reporter: Cum a afectat pandemia piaţa imobiliară?

    Mirela Ciovică: Pandemia a afectat sectoarele imobiliare în mod diferit. De exemplu, pe segmenul clădirior de birouri, cererea pentru spaţii situate central, cum sunt cele pe care le deţinem noi, a rămas activă chiar şi pe durata restricţiilor. În această perioadă, o oportunitate interesantă este reprezentată de faptul că firmele pot închiria suprafeţe mai mici, datorită programului de muncă flexibil, motiv pentru care multe companii îşi pot permite acum o locaţie centrală de birouri, care anterior ar fi putut depăşi bugetul alocat.

    Reporter: Au amânat sau anulat investitorii vreun proiect imobiliar?

    Mirela Ciovică: Tranzacţiille in­stitutionale au continuat pe parcursul anului 2020, precum şi acum, iar multe dintre cele încheiate au devenit deja publice. Acest lucru a fost valabil pentru clădirile de birouri, mai puţin pentru centrele comerciale, dar, cu toate acestea, există centre comerciale încă în construcţie în toată ţara. Nici construcţia de unităţi rezidenţiale nu s-a oprit. O pauză pe piaţă poate fi văzută ca o oportunitate, nu doar ca o criză, şi cred că acest lucru s-a întâmplat mai mult în rândul jucătorilor din domeniu.

    Reporter: Cei mai mulţi angajaţi au lucrat în regim de telemuncă pe timpul pandemiei. Cum a fost restructurat în acest timp segmentul de birouri?

    Mirela Ciovică: Piaţa de birouri are contracte de închiriere ferme de minim cinci ani, deci este mai stabilă în faţa potenţialilor factori perturbatori. În general, modelul de lucru hibrid permite o suprafaţă mai mică necesară pentru închiriat, dar nu ne deranjează să avem aceeaşi suprafaţă închiriată mai multor companii acum, decât una foarte mare unui singur chiriaş, cum se întâmpla anterior. Ceea ce ştim cu siguranţă este că firmele au încă nevoie de un birou fizic. Ce tip de birou, pentru ce este folosit şi care este strategia legată de acesta, sunt întrebări la care fiecare chiriaş răspunde în mod diferit. Noi le stăm la dispoziţie cu ofertele şi serviciile noastre personalizate.

    Reporter: Cum s-a adaptat piaţa la noile cerinţe sanitare?

    Mirela Ciovică: Am implementat măsuri sanitare în clădirile noastre şi am primit, de asemenea, o certificare oficială a standardelor îndeplinite. De asemenea, credem în aerul proaspăt şi complet filtrat din incinta spatiilor noastre. Am monitorizat îndeaproape orice caz de COVID-19 din clădirile noastre şi suntem bucuroşi să vă informăm că nu am avut niciunul, aşa că avem motive să credem că spaţiul de birouri este unul sigur, ţinând cont şi de recomandarea purtării măştii şi respectarea distanţei minime.

    Reporter: Ce mişcări importante au avut loc anul trecut în acest sector?

    Mirela Ciovică: Anul trecut am văzut destul de multe prelungiri ale contractelor de închiriere existente.

    Reporter: Ce proiecte mari sunt în derulare şi în ce domenii?

    Mirela Ciovică: Polul de birouri din zona Podului Basarab, deşi este în prezent foarte plin de viaţă, are în continuare un potenţial important de creştere. Locaţia acestui pol este ideală, fiind aproape de Piaţa Victoriei, este situat pe cheiul Dâmboviţei, oferă acces uşor pentru studenţi, precum şi pentru zonele importante din Bucureşti. Alte avantaje ar fi reţeaua de transport public dezvoltată şi un mix foarte bun de clădiri rezidenţiale, spatii comerciale şi birouri de înaltă calitate. Astfel, ne aşteptăm să vedem proiecte noi în acea zonă.

    Reporter: Care sunt previziunile pentru acest an pe piaţa imobiliară?

    Mirela Ciovică: Vom vedea şi în acest an investiţii în clădiri de birouri, precum şi un nivel sănătos al cererii de închiriere de pe acest segment. La fel ca în anii precedenţi, există încă firme care doresc să intre în România şi să îşi deschidă primul birou aici, astfel încât există în continuare un flux de noi cereri în segmentul de birouri.

    Reporter: Care este raportul dintre cerere şi ofertă pe piaţa noastră, pe fiecare segment şi care sunt tendinţele din piaţă?

    Mirela Ciovică: Piaţa de biro­uri din Bucureşti este, în prezent, una a chiriaşilor. Este o perioadă foarte bună să fii chiriaş, iar aceasta este o oportunitate pe care multe companii o valorifică în acest moment. Aşa cum am mai menţionat, pandemia a fost văzută şi ca o oportunitate. Dar, în general, cererea şi oferta se află într-un raport sănătos. Companiile caută acum spaţii centrale mai mult decât înainte de pandemie. Dacă firmele doresc în continuare să aibă oameni la birou, atunci clădirea trebuie să fie uşor accesibilă, plăcută şi foarte bine conectată. Din fericire, acoperim aceste criterii atât cu Metropolis, cât şi cu Crystal Tower.

    Reporter: Care sunt preţurile chiriilor de pe piaţa birourilor?

    Mirela Ciovică: Spre deosebire de "chirie/mp/lună", mai degrabă ne uităm la "cât costă compania şi angajaţii să fie în afara centrului oraşului". Cred că aceasta este schimbarea de care trebuie să fim conştienţi în 2021 şi să ieşim din paradigma simplă, anterioară, care pur şi simplu nu mai este relevantă.

    Reporter: Care sunt punctele forte ale PPF Real Estate pe piaţă?

    Mirela Ciovică: Clădirea de birouri Metropolis este cu adevărat unică şi, după cum se spune, cea mai frumoasă clădire de birouri din oraş. Faţada este un monument istoric, în timp ce specificaţiile tehnice sunt de clasa A. Întregul proiect este gândit pentru a fi extrem de prietenos şi plăcut oamenilor. Lumea ar trebui să ne facă o vizită, ca să se bucure de arhitectura acestei clădiri unice.

    Chiar lângă, avem încă o clădire emblematică, Crystal Tower, de asemenea poziţionată excelent, la câţiva paşi de Piaţa Victoriei, de Calea Victoriei, precum şi de Calea Dorobanţi şi de Piaţa Romană. Ambele clădiri sunt foarte bine iluminate natural şi, cel mai important, foarte bine îngrijite.

    Reporter: Cât aţi investit în România până acum şi ce inves­tiţii planificaţi pentru acest an?

    Mirela Ciovică: Ţinând cont de valoarea clădirilor noastre, investiţia locală poate fi estimată la 120 milioane euro. Avem la dispoziţie cel puţin o sumă similară pentru a investi în continuare in Romania.

    Reporter: În ce ţări aveţi inves­tiţii pe piaţa imobiliară?

    Mirela Ciovică: PPF Real Estate face parte din PPF Group. Administrează active de peste 2 miliarde EUR pe pieţele imobiliare din Europa, UK, Rusia şi SUA. Misiunea sa este de a crea valoare investind şi gestionând proprietăţi şi căutând noi oportunităţi de investiţii în sectorul imobiliar. În România, gestionăm două clădiri - Crystal Tower şi Metropolis Center -, cu aproape 35.000 mp de închiriat, împreună.

    Reporter: Ce cifră de afaceri aţi realizat în România anul trecut comparativ cu 2019 şi care sunt previziunile pentru 2021?

    Mirela Ciovică: 2020 a fost constant în comparaţie cu 2019, în timp ce pentru 2021 estimăm o creştere de circa 20%.

    Reporter: Mulţumesc!

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Materiale

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Legea

    Internaţional